Warren Buffett

De onbetwiste grootmeester van beleggen. De krantenbezorger die miljardair werd. In moeilijke tijden luistert de beleggingswereld naar de relativerende woorden van het Orakel uit Omaha. Warren Buffett dankt zijn bekendheid aan de wonderbaarlijke beursprestaties met zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway.

In zijn tienerjaren was Buffett al gefascineerd door prijsbewegingen op de beurs. Hij dacht de sleutel tot succes te hebben gevonden met technische analyse. Succes bleef echter uit. Toen hij een grafiek eens omdraaide, maar de conclusie hetzelfde bleef, stelde hij dat technische analyse niet kon werken.

The Intelligent Investor gaf de jonge Buffett de gewenste inspiratie. Hij moest en zou Benjamin Graham – de auteur van wie Buffett later les zou krijgen – ontmoeten, om de kneepjes van het vak te leren. Van Graham leerde hij met name te focussen op de kwantitatieve zaken zoals bedrijfscijfers en financiële ratios.

In 1959 ontmoette hij zijn latere zakenpartner Charlie Munger. In tegenstelling tot Graham legde Munger met name de aandacht op kwalitatieve factoren zoals concurrentievoordelen. Deze factoren kunnen namelijk een ogenschijnlijk hoge aankoopprijs rechtvaardigen, omdat dit zich op termijn terug zou betalen. Deze denkwijze zorgde voor een aanscherping van de beleggingsvisie van Buffett.

De beleggingsstrategie van Buffett typeert zich als een zoektocht naar bedrijven met een begrijpelijk verdienmodel, een gedegen management, een duurzaam concurrentievoordeel en voor dit alles mag niet teveel worden betaald.