Yield

Yield is de Engelse term voor het vaste rendement (zoals dividend of rente) uitgedrukt in een percentage. Het woord yield wordt veel gebruikt bij obligaties om aan te geven wat een belegger kan verwachten van het rendement maar ook het bijpassende risico. Bij een High Yield Obligatie is er vaak een hoog rendement maar ook een hoog risico. Deze obligaties hebben over het algemeen een lage rating. Wil een bedrijf met een lagere rating toch geld ophalen in de markt, dan moet hij hiervoor een hoger rendement bieden.

Als je de yield wilt berekenen, dan moet je het ontvangen rendement delen door jouw initiële investering. Stel, je hebt voor €5000 obligaties gekocht en na een jaar wordt een netto coupon van €200 uitgekeerd. Dan is de Yield in dit voorbeeld:
€200 / €5000 = 4%.


Bij de Beste Belegger delen we graag met jou onze kennis over beleggen. Hopelijk ben je weer iets wijzer geworden over de beleggingswereld. Kijk en lees gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld. Ben je trouwens ook al bekend met het Youtube kanaal van Beste Belegger? Houd die in de gaten voor interessante video’s over beleggen.