Volatiliteit

Volatiliteit is de term die we gebruiken om de beweeglijkheid van een effect of index aan te geven. De koers van een aandeel of index is voortdurend in beweging en kan omhoog gaan maar natuurlijk ook omlaag. Als de koers stabiel is en weinig omhoog of omlaag beweegt, dan is er sprake van een lage volatiliteit. Bij een koers die wel veel beweegt spreken we van een hoge volatiliteit.

We kunnen het onderverdelen in twee soorten: de historische volatiliteit en de impliciete volatiliteit (implied volatility). Met de historische wordt de beweeglijkheid van een onderliggende waarde in het verleden aangegeven. Bij impliciete gaat het juist om de toekomstige volatiliteit. Deze kan je afleiden uit de optieprijzen van de onderliggende waarde. Je ziet een stijging van de optieprijzen als de markt verwacht dat de beweeglijkheid omhoog gaat en vice versa.

Volatiliteit berekenen

Historische volatiliteit wordt altijd uitgedrukt in een percentage op jaarbasis. Simpel gezegd, het is de standaarddeviatie van het betreffende effect over een bepaalde periode. Aan de hand van de volatiliteit kan je een verwachting maken hoe een effect gaat bewegen binnen een bepaalde periode.

Over het algemeen wordt de volatiliteit berekent aan de hand van ingewikkelde formules. Je kan echter zelf een aardige schatting maken met gebruik van de volgende eenvoudige formule:

Hoogste koers effect−Laagste koers effect
(Hoogste koers effect+ Laagste koers effect) / 2

Voorbeeld:
Stel de slotkoersen van aandeel ABC zien er als volgt uit:
40, 42, 36, 38, 41, 36, 40.

De volatiliteit van aandeel ABC is dan ongeveer gelijk aan (42 – 36)/((42 + 36)/2)) = 15,3%.

Nu we weten hoe volatiel aandeel ABC is, kunnen we de verwachte koers van dit aandeel schatten. Als we uitgaan dat aandeel ABC een volatiliteit heeft van 15%, dan betekent dit dat het aandeel over een jaar tussen de -15% en +15% zal staan met een waarschijnlijkheid van 68,3%. Het betekent ook dat aandeel ABC tussen de -30% en +30% zal staan over een jaar met een waarschijnlijkheid van 95,4%. En dat het aandeel met een waarschijnlijkheid van 99,7% tussen de -45% en 45% zal staan over een jaar. Deze percentages zijn afkomstig uit de statistiek en zijn afgeleid van de standaard normaalverdeling.

Koersverwachting

Met de volatiliteit kan je dus een statistisch onderbouwde schatting maken in welke range een effect zich zal bewegen in een bepaalde periode.

Stel het aandeel ABC is €40 waard. Aan de hand van een volatiliteit van 15% kunnen we nu de volgende – statistische – koersverwachting schetsen:

Koers groter danKoers kleiner danKans hierop
344668,3%
285295,4%
225899,7%

Bij de Beste Belegger delen we graag met jou onze kennis over beleggen. Hopelijk ben je weer iets wijzer geworden over de beleggingswereld. Kijk en lees gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld. Ben je trouwens ook al bekend met het Youtube kanaal van Beste Belegger? Houd die in de gaten voor interessante video’s over beleggen.