Unicorn

Een unicorn is een niet beursgenoteerde startup die meer dan $1 miljard waard is. De term unicorn werd in 2013 bedacht door Aileen Lee, oprichter van Cowboy Ventures. Zij koos het mythische dier vanwege de statistische zeldzaamheid van deze succesvolle ondernemingen.

Het is voor bedrijven momenteel makkelijk om aan financiering te komen door de lage rente. Door meerdere financieringsrondes te houden bij bestaande aandeelhouders is het voor bedrijven niet direct nodig om via een IPO geld op te halen. Een beursnotering zorgt daarnaast ook voor extra regelgeving waaraan je als bedrijf moet voldoen. Regelgeving zoals de Sarbanes-Oxley Act heeft strengere regels ingevoerd naar aanleiding van verschillende faillissementen op de Amerikaanse beurs. Iets wat bedrijven die snel kapitaal nodig hebben willen vermijden.

Veel unicorns komen dan ook voort uit grote bedrijven. Bedrijven zoals Apple, Facebook en Google richten zich tegenwoordig meer op acquisities in plaats van op de interne ontwikkeling van nieuwe technologie. Met de explosie van sociale media en de toegang tot miljoenen potentiële klanten kunnen startups hun bedrijf sneller uitbreiden dan ooit.


Bij de Beste Belegger delen we graag met jou onze kennis over beleggen. Hopelijk ben je weer iets wijzer geworden over de beleggingswereld. Kijk en lees gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld. Ben je trouwens ook al bekend met het Youtube kanaal van Beste Belegger? Houd die in de gaten voor interessante video’s over beleggen.