Large cap

Een Large cap is een bedrijf met een marktkapitalisatie van meer dan € 10 miljard. Large cap is de afkorting van large market capitalization ofwel grote marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie van een bedrijf kan je berekenen door het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf te vermenigvuldigen met de aandelenkoers. De aandelen van een bedrijf worden over het algemeen geclassificeerd als large cap, mid cap, small cap of micro cap.

Large cap bedrijven zijn over het algemeen bedrijven die vaak al lang bestaan. Hierdoor is er meestal ook veel informatie over deze bedrijven beschikbaar. Ook is de verhandelbaarheid van de aandelen doorgaans beter dan die van mid cap, small cap of micro cap aandelen. Grote partijen zoals pensioenfondsen, maar ook grote beleggers zoals Warren Buffett zijn door hun omvang vaak genoodzaakt om te beleggen in large caps. Dat betekent niet per definitie dat dit dan ook de beste beleggingen zijn.

Voor ETF’s zijn large caps een prima invulling. Door de hogere liquiditeit verlies je minder rendement bij herbalancering van de portefeuille. Als je als particuliere belegger op zoek bent naar de pareltjes op de beurs, is het gemakkelijker om deze te vinden tussen de bedrijven met een kleinere marktkapitalisatie. Voor grote beleggers zijn deze niet interessant of zelfs niet mogelijk als belegging, daardoor worden deze aandelen vaak ook door minder analisten gevolgd. Hoe minder bekend een aandeel, hoe groter de kans op een onderwaardering en dus een goede mogelijkheid om te beleggen.

Als stelregel kan je dus gebruiken: een kleiner bedrijf, is minder interessant voor professionele beleggers en analisten en biedt sneller een mooie kans. Maar hoe kleiner het bedrijf om in te beleggen, hoe beter je jouw huiswerk moet doen.


Bij de Beste Belegger delen we graag met jou onze kennis over beleggen. Hopelijk ben je weer iets wijzer geworden over de beleggingswereld. Kijk en lees gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld. Ben je trouwens ook al bekend met het Youtube kanaal van Beste Belegger? Houd die in de gaten voor interessante video’s over beleggen.