ETF

ETF, passief fonds of tracker zijn verschillende namen voor hetzelfde product. Een ETF is een beleggingsinstrument die een index op de voet volgt. Het voordeel van de verhandelbaarheid van aandelen wordt gecombineerd met het voordeel van spreiding van een beleggingsfonds. Technisch gezien is een ETF een beleggingsfonds waarin de aandelen van een index zijn opgenomen in een bijna identieke verhouding. Daardoor is een ETF nagenoeg gelijk aan de stand van een index.

Als je belegt in een ETF kan je snel een voor jouw portefeuille gewenste spreiding bereiken. Met een belegging in een ETF beleg je namelijk niet slechts in één bedrijf, maar direct in de gehele onderliggende index. Het is daarmee heel eenvoudig om te beleggen in bijvoorbeeld de 25 grootste bedrijven van Nederland, door te beleggen in een ETF op de AEX. ETF’s zijn verkrijgbaar voor vele indices, zoals de Dow Jones, S&P500 en Nikkei of indices op het gebied van obligaties, vastgoed en goud. Ook is het mogelijk om met een ETF te beleggen in specifieke sectoren of thema’s.

ETF’s zijn dan ook – net als beleggingsfondsen – een ideaal beleggingsinstrument om als startpunt te gebruiken als je wilt beginnen met beleggen. Je kan met ETF’s op een eenvoudige manier een vermogen opbouwen, zonder dat je diepgravend onderzoek moet doen naar de financiële status van een onderneming.

ETF’s zijn transparant, kennen lage beheerkosten en een goede spreiding. Als je bijvoorbeeld de iShares Core MSCI World koopt, beleg je daarmee in één transactie in de MSCI World index. Deze index bestaat uit meer dan 1600 aandelen van de grootste bedrijven ter wereld zoals: Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet, Tesla, Johnson & Johnson, JP Morgan Chase en Visa.


Bij de Beste Belegger delen we graag onze kennis met jou. Hopelijk ben je weer iets wijzer geworden over beleggen. Kijk en lees gerust verder en leer meer over de geheimen van de financiële wereld. Ben je trouwens ook al bekend met het Youtube kanaal van Beste Belegger? Houd die in de gaten voor interessante video’s over beleggen.